• 210 77 80 155

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να φοράω φακούς επαφής, αν έχω το γλαύκωμα?

 

Αν μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής εξαρτάται από το ποια θεραπεία του γλαυκώματος επιλέγει ο γιατρός σας. Ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει να συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής αν ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες.

Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν όταν οι φακοί δεν είναι στα μάτια σας.

Επίσης, μερικά από τα παλαιότερα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη συνταγή σας, οπότε μπορεί να χρειαστεί να πάρετε νέες οδηγίες σχετικά με τους φακούς σας.

Εάν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η ικανότητά σας να φοράτε φακούς επαφής ενδέχεται να επηρεαστούν. Να είστε βέβαιος ότι ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας, έτσι ώστε από κοινού να μπορέσετε να διαχειριστείτε τις ανησυχίες σας για την όρασή σας και την κατάλληλη φαρμακευτική η χειρουργική θεραπεία.

 

Εάν υπάρχει γλαύκωμα στην οικογένεια θα το έχω κι εγώ?

 

Όχι απαραίτητα, αλλά το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας .

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σας είναι:

  • Αν είστε άνω των 50 ετών
  • Αν ανήκετε στην μαύρη φυλή
  • Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος
  • Αν έχετε ιστορικό παλαιού τραυματισμού των ματιών
  • Αν λαμβάνετε στεροειδή φάρμακα
  • Αν έχετε διαβήτη
  • Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αν έχετε μυωπία

Αν έχετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να είναι είστε σε συνεχή εγρήγορση και να εξετάζεστε σε τακτική βάση ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα η νόσος.

Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για το γλαύκωμα?

 

Ναι. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων (σε οφθαλμικές σταγόνες ή χάπια) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Συνήθως, ο γιατρός θα σας αρχίσει σε μια φόρμουλα οφθαλμικών σταγόνων.

Τα φάρμακα λειτουργούν με δύο τρόπους:

Κάποια μειώνουν την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού που παράγεται στο μάτι, και άλλα φάρμακα βοηθούν την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την όρασή τους , εάν λάβουν τα φάρμακά τους όπως έχει συστήσει και προγραμματίσει ο οφθαλμίατρος και να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους τακτικά.

Σημείωση: Φάρμακα για το γλαύκωμα - ακόμη και οφθαλμικές σταγόνες - μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, έτσι θα πρέπει να ενημερώσετε το σύνολο των γιατρών σας ότι τα παίρνετε.

Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, τα φάρμακα μόνα τους δεν ελέγχουν την πίεση των ματιών, και η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.

Ένας τύπος της χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται τραμπεκουλοπλαστική λέιζερ χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για τη βελτίωση της ροής του υδατοειδούς υγρού από το μάτι. Αυτό μπορεί να γίνει στο γραφείο του γιατρού σας. Υπάρχουν επίσης αρκετές συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις – η πιο κοινή ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή - κατά την οποία ο γιατρός σας δημιουργεί μια νέα διαδρομή αποστράγγισης στον οφθαλμό κάτω από το βλέφαρο. Αυτή η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει σε ένα χειρουργείο. Μετά από δύο από αυτές τις διαδικασίες, οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να λάβουν οφθαλμικές σταγόνες για να μειώσει περαιτέρω την πίεση των ματιών.

Ιατρείο

  • Αλεξανδρουπόλεως 1, Αθήνα - Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 11527
  • 210 77 80 155
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στον χάρτη

 
Top